Skip to content
Bruk 9

Nytt: Jobbe i sjokoladefabrikk eller eksklusiv kjøttforretning?

Drømt å jobbe med is, brus eller sjokolade? Eller kanskje i eksklusive bryggerier, ysterier eller kjøttforretninger? Da er nye Vg2 matproduksjon valget for deg!

Kortreist kvalitet

Med denne utdanningen har man mange muligheter. Kortreist mat og små bedrifter med lokal tilhørighet har blitt trendy og populært. Eksempelvis er det mulig å spesialisere seg mot en jobb innen produksjon av eksklusive drikkevarer, ost eller kjøttprodukter. Tenk på bedrifter som Haandbryggeriet, Eiker Gårdsysteri eller delikatesseforhandleren Hansen og Andersen i Drammen. 

Det sier programfaglærer Simon Stratmann som selv har fagbrev innenfor området. Han er begeistret over at Vg2 matproduksjon nå tilbys ved Åssiden videregående skole fra høsten 2022. Entusiastisk viser han frem råvarer, utstyr og maskiner som fremtidige elever vil bli kjent med. I tillegg til å få mye kunnskap om behandling av ferske råvarer, vil elevene lære å betjene diverse maskiner som brukes i mat- og drikkeproduksjon. 

Skape søtsaker

Andre spennende alternativer er å jobbe med produksjon av sjokolade, brus og is! Både Freia, Aass og Diplom-is kan være aktuelle arbeidsgivere for praksis-, lærling- eller fremtidig arbeidsplass. 

Dette er industrier mange ikke nødvendigvis assosierer med matproduksjon, mener Stratmann, og viser til at søtsaksproduksjon er med på å vise bredden fagfeltet.

Storskalaproduksjon

Elevene kan også velge å spesialisere seg mot industriell matproduksjon. Storskalaprodusenter som Gilde, Mills, Delikat eller Findus, for å nevne noen, kan være aktuelle arbeidsplasser. Ferdigmatprodusenter som Fjordland og Grandiosa er andre muligheter. 

Stratmann mener elever som velger denne retningen bør like å jobbe med råvarer og være interessert i teknologi og arbeid med store maskiner i delvis automatiserte prosesser.

Ingen klassisk kokk

Råvarekompetanse er viktig i fagetHan understreker at det er forskjell mellom matproduksjonsfaget og kokkefaget. Først og fremst tilbereder man ikke en matrett, men lager en råvare(melk til ost) eller foredler en råvare til et produkt(laks til røkelaks). En kokk jobber som oftest på kjøkkenet i en restaurant, café, kantine eller lignende og følger bedriftens åpningstider. Innenfor matproduksjon jobber man som regel i produksjonslokaler av ulik art og størrelse, hovedsakelig med arbeidstider på dagtid.

I tillegg til praktiske produksjonsferdigheter vil elevene lære om markedsføring, produktutvikling, pakking, emballering og matmerking. Kunnskap om mattrygghet og sporbarhet er også et viktig fokusområde. 

Mange fagbrev

Etter et år på vg2 matproduksjon skal elevene ut i læretid. Etter to år i bransjen kan de ta fagbrev. Her er det mange spennende muligheter: 

Aktuelle fagbrev 

Industriell matproduksjon 

Kjøttskjærerfaget

Pølsemakerfaget

Sjømatproduksjon

Slakterfaget

Bruk 7
Faglærer Simon Stratmann viser hvordan man røyker kjøtt!